Avoin kirje hallitukselle
04.04.2025
Kansalliseksi tavoitteeksi on asetettu, että ikääntynyt voi asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Toisinaan jopa kuolemaan saakka. On linjattu, että kun kotona asuva ikääntynyt tarvitsee hoivaa, se tuodaan hänen kotiin tai kodinomaiseen ympäristöön. Kansallisesta tavoitteesta johtuen perinteisiä "vanhainkoteja" on lakkautettu. Sen sijaan palvelut tuotetaan mahdollisimman pitkään kotihoitona. Kansallisesta tavoitteesta huolimatta on aikomus leikata kotihoidosta.
Kotihoidossa asiakkaiden hoidollisuus lisääntyy jatkuvasti. On yhä enemmän kahden hoitajan läsnäoloa tarvitsevia. Yhteiskuntamme kotihoidosta löytyy paljon epäkohtia, jotka eivät ilmeisimmin näy hallitukselle asti. Alamme olla hyvin kaukana inhimillisestä hoivasta jo nyt.
Asiakkaille ei pystytä antamaan hoito- ja palvelusuunnitelmassa määriteltyä aikaa, asiakaskäyntejä perutaan tai siirretään toiselle päivälle. Lakisääteiset rai-arvioinnit ovat myöhässä, eikä niitä saada lain tarkoittamalla tavalla tehtyä. Asiakkaiden hoito- ja palvelusuunnitelmat eivät ole ajantasalla, eikä hoitajalla ole käynnille mennessä välttämättä oikea-aikaista tietoa asiakkaan hoidosta.
Asiakas saattaa saada aamulääkkeet klo 12 aikaan ja iltalääkkeet klo 15 aikaan. Tässä tulee vastaan jo se, että väärä lääkitysrytmi voi olla jopa hengenvaarallinen. Asiakkaalle laitetaan iltavaippa klo 15 ja hänen on pärjättävä sen kanssa aamuun asti. Pesukäyntejä joudutaan siirtämään, jolloin voi mennä viikkoja ennen kuin asiakas pääsee pesulle. Jotkut ikääntyneet saavat syötävää vain kerran tai kahdesti päivässä. Lääkevirheitä on paljon, eikä tiedonkulku ja -hallinta ole enää turvattu. Epäkohdat eivät näy haittailmoitusten määrissä, sillä hoitajat eivät ehdi enää niitä täyttämään.
Palveluntarve arvioidaan asiakaskohtaisesti. Se arvioidaan jo valmiiksi minimiin, siihen mikä on vähin, jolla asiakas pärjää kotona. Sitäkään sovittua ei pystytä nykyisellään toteuttamaan. Olemassa oleva teknologia on otettu jo käyttöön. Emme pysty hyödyntämään sitä enempää vaarantamatta asiakasturvallisuutta. Kotihoito on usean ikääntyneen ainoa ihmiskontakti. Siitä emme voi luopua, sillä yksinäisyys ja turvattomuus lisää fyysisiä terveysongelmia.
Arvon hallitus, kotihoidon työntekijänä en ymmärrä, miten lakisääteiset sosiaalipalvelut ikääntyneiden osalta pystytään toteuttamaan leikkaustenne jälkeen, kun emme pysty siihen nytkään.