Mitä voimme tehdä, kun hallitus leikkaa kotihoidosta?
03.04.2025
Minulta on useat kysyneet mielipidettä siihen, mitä tapahtuu jos hallitus tekee mittavat leikkaukset kotihoitoon. Siihen, joka nyt jo räpiköi pinnalla odottaen, että joku heittäisi pelastusrenkaan.
Kotihoidossa on jo korkeat kriteerit siinä, milloin on oikeutettu hoidon piiriin. Tätä ei voi nostaa enää. Jos ei omin avuin pärjää, on saatava hoivaa.
On esitetty, että teknologialla voitaisiin täyttää tämä aukko. Meillä ei vain ole olemassa sellaisia digilaitteita, joilla kaikki ikääntyneet saataisiin hoidettua ilman oikeaa ihmishoitajaa. Lääkeautomaatteja ja etähoivaa hyödynnetään nyt jo kaikille, keille pystytään, sekä niillekin, joille se ei ole sopivin hoitomuoto. Meillä ei yksinkertaisesti ole enempää ikääntyneitä, kenen hoivan voisi näillä laitteilla korvata.
Kun leikkaukset tulevat, tarvitaan uusia toimintatapoja. Se ei voi tarkoittaa sitä, että hoitajat juoksevat entistä nopeammin tai tekevät entistä lyhyempiä käyntejä. Viiden minuutin käynnistä on haastavaa lyhentää.
Kotihoito on organisoitava paremmin. On mietittävä tarkkaan tehtävänkuvat, ajankäyttö, hoitopolku ja yhteistyö muiden tahojen kanssa. Sekaville kuvioille, jatkuville muutoksille ja tiedonkulun katkeamiselle ei ole enää varaa. Kotihoidossa on järjestettävä aikaa arvioida asiakkaan hoidontarve ja -muoto, sekä ylläpitää asiakastietoja ajantasaisena, joiden varassa kaikki hoitajat asiakkaan kotona toimivat. Asiakasturvallisuus on pystyttävä takaamaan.
Toimivilla reitityksillä voidaan säästää aikaa ja matkakuluja, kun hoitajat eivät aja peräkanaa kylän laidalta toiselle. Mitä paremmin hoitajilla on asiakkaan tiedot hallussa, sitä parempaa ja kustannustehokkaampaa hoivaa pystytään tuottamaan. Pienet hoitoringit tukevat tätä ja ennen kaikkea ovat inhimillisiä asiakkaalle.
On ajateltava hyvinvointialueen kokonaiskuvaa. Ei sitä, minkä palvelun määrärahoista mikäkin kulu menee. Huomattavia säästöä saataisiin myös esim. sillä, kun kotihoidon asiakkaita ei tarvitsisi lähettää päivystykseen niin usein. Tämä toteutuisi tehostamalla sairaanhoitajaresursseja, lisäämällä lääkärin konsultaation mahdollisuutta ja tekemällä yhteistyötä kotisairaalan kanssa.
On ajateltava laajemmin ja kestävämmin.